• Login: Password:
  • CzechWoW » Forum » Otevřená diskuze » Tankování
    pages: [ 1 ] 2 3 6
    Aemas
    • Reply #1  |  04-05-2009, 13:27:56
      [link]
    Takže rozhodl jsem se sepsat pár slov ohledně tankování. Tanků je na našem servru celkem nedostatek a proto každý dobrý tank je zasypán zlatem :-) Tento „návod“ by měl soužit spíše pro začínající warriory tanky a nejedná se o návod jak správně tankovat, ale spíše o souhrn základních informací, které tank musí znát a bez kterých se neobejde...Ale třeba zde i zkušenější tank najde něco užitečného o čem nevěděl :-)

    1) Úloha tanka v partě
    Tankova úloha je držet na sobě všechny creepy tak aby healer v klidu healovat aniž by do něj někdo pořád mlátil, aby dpska mohli útočit a rychle tak zabít ony creepy. Opravdu se snažte držet všechno na sobě, jako tank snesete daleko větší zranění než třeba váš kamarád mág, který po 2-3 ranách končí mrtvý.
    V instancích pro 5 hráčů většinou stačí tank jeden, ale v raidech pro více hráčů už je potřeba tanků více. Nejlepší z tanků bývá označen jako main tank (MT) a pomocný tank/tankci jako off tank (OT). MT odvádí tu nejtežší práci (tankuje většinou bosse a nejtežší creepy) a OT se mu snaží pomáhat. Například pokud MT uteče nějaký creep, tak OT by se po něm měl hned vrhnout a převzít ho na sebe tak aby chránit zbytek party. Především, ale OT musí být stále připraven okamžitě v případě smrti MT zaujmout jeho místo a převzít všechny nepřátele na sebe...

    2) Obraný postoj a štít
    Základ pro tank je obraný postoj (Defensive stance) v něm by tank měl strávit většinu času v instanci. Defensive stance má samozřejmě své výhody. Nejen že dostáváte o 10% menší zranění, ale především produkujete více treatu (o tom si povíme níže) a udržíte tak lépe creepy na sobě.
    Jednoruční zbraň a štít je pro tanka samozřejmostí. Nutno připomenout, že tank bez štítu není tank. Štít nejenže rapidně zvyšuje armor, ale také díky němu můžeme blokovat celé nebo část zranění, které by jsme bez štítu dostaly (záleží na síle protivníka)a v neposlední řadě nám štít pomáha k tomu aby jsme si udrželi protivníka na sebě (např. ability Shield Slam).
    Upozorňuji, že štíst musí mít i OT, setkal jsem se s tím, že mi bylo řečeno, že OT štít nepotřebuje, že má mít obouruční zbraň, což je absolutní nesmysl. A pokud tank říká, že radší bude v jiném postoji, než v obraném, že tak způsobí více zranění, tak neví, že tankování není o tom způsobit co nejvíce zranění, ale o tom udržet co nejvíce creepu na sobě a mít na nich co největší treat :-)

    3) Talenty
    Pokud chcete být tank, tak vás bude nejvíce zajímat větev talentů Protection. Tato větev je dělaná speciálně pro tanky a obsahuje mnoho talentů, které nám pomohou lépe udržet creepy.
    Samozřejmě najdeme i užitečné talenty ve stomech Arms/Furry, ale většina talentů musí být bezpodmínečně v Protection. Nutno dodat, že žádný z talent build není nejlepší, každý tank má takové talenty které mu vyhovují a i ti nejslavnější tanci mají talent buildy rozdílné...

    4) Eqip
    Tank by se měl zaměřit především na staminu a defense rating. Na 70.levelu je nutnost u warriora tanka aby měl minimálně 490 defense (díky této hodnotě nebude dostávat kritycké údery z fyzických útoků) Zbraní máme dva druhy. První je zbraň která má pěkne staty (např. staminu, agilitu, defense rating, dodge, block, parry atd) neboli zbraň co nám co nejvíce zvedne tankovské skily. Druhým typem zbraní jsou zbraň které velmi rychle způsobí co největší množství treatu. Zde platí že je dobré mít zbraň co nejrychlejší a s co nejvyšším DPS.

    5) Teorie treatu a rage
    Dostáváme se k tomu, co musí každý tank znát. Především je nutné si uvědomit, že v PvE warrior získává rage tím, že mu je způsobováno zranění, takže když do tanka mlátí naráz 3 creepy tak vytváří větší rage než když bojuje proti jedné. A čím větší zranění dostane, tím více rage vytvoří.

    Dále si uvědomme jaký je rozdíl mezi agrem a treatem. Pokud creep utočí třeba na huntera tak tento hunter má agro. Zatímco treath je číselná hodnota a každý creep ma dá se říct vlastní treat list kde má ke každému hráči kterého si všiml (ať už na něj útočil, healoval nebo jen stál blízko něj) přiřazenou onu hodnotu treatu a zjednodušeně můžeme říct, že kdo má na tomto treat listě největší hodnotu treatu na toho creep zaútočí. Cílem tank je tedy mít na všech creepech co největší množství treatu a donutit je tak, aby útočili pouze na něj.
    Jak se vytváří ten zmíněný treath, to se pokusím hnedka vysvětlit. Když tank naběhne do skupinky creepů tak ti si ho všimnou a tank získá počáteční malinké množství treatu (cca 30-40), které ale kdokoliv jakýmkoliv útokem přeskočí a přeagruje tak creepa na sebe. Treat způsobuje jakýkoliv útok, ať už zbraní nebo kouzlem tak stejně tak treat způsobuje healer tím jak léčí ostatní hráče.
    A teď se podíváme na treath trochu podrobněji. Jak jsem již řekl, každé zranění které creepovi uděláme způsobí nějakou hodnotu treatu. Můžeme říct, pokud budeme mluvit hodně obecně, že 1 zranění = 1 treat, ale každé povolání má určitý koeficient a 1 zranění které creepovi uděláme je násobeno tímto koeficientem a výsledek je ona hodnota treatu (zranění x koeficient=treat) ...Hned ukáži na příkladu. Tank v defensive stance získá za každé 1 zranění které způsobí 1,3 treatu...takže když způsobí 1000 zranění, na treat listu daného nepřítele bude údaj o tom, že tank má 1300treatu. Zatímco ale například v battle a berserkr stance je tento koeficient 0,8 a 1000 zranění = 800 treatu. Teď už víte proč je defensive stance pro tankování tak skvěla oproti ostatním postojům. Dále je důležité vědět, že třeba healer za 1 vyléčený život způsobí 0,5 treatu, takže pokud vyléčí 1000HP způsobí 500 treatu.
    A teď trochu podrobněji ohledně toho jak hráč může přeagrovat creepa. Aby jsme přeagrovali tankovi creepa musí být naše hodnota treatu o 10% větší než je tankova hodnota. Ovšem čím dále od creepa stojíme tím se tato potřebná hodnota zvyšuje. Pokud stojíme na maximální vzdálenost od creepy je třeba mít o 30% větší hodnotu treatu než tank, pokud jsme přímo u ní, pak stačí zmíněných 10%...

    Ability způsobující velké množství treatu:
    - Revenge
    - Shield Slam
    - Sunder Armor
    - Heroic Strike
    - Taunt (taunt sám o sobě žádný treat nevytvoří, ale vyrovná nejvyšší hodnotu treatu na creepovi...takže pokud tank bude mít 100 treatu na creepovi a healer třeba 500 (healer má v tomto příkladu ze všech největší treat), creep tak má na healera agro a útočí na něj. Tak tank použije taunt a vyrovná hodnotu treatu healera a donutí creepa aby místo na healera útočil na tanka, pak už je jen na tankovi jestli si creepa dokáže udržet). Nezapomeňte, že spamování tauntu pouze vyrovná váš treat pokud ho máte nejvyšší, takže je dobré taunt šetřit až bude opravdu potřeba.

    6) Pullování aneb přilákání nepřátel
    Vždy když začínme souboj buď s jedním creepem nebo rovnou s celou skupinou je ve většině případech dobré pokud začíná tankm tak aby získal počátační treat a tím i agro. Pokud totiž např. skupinu nepřátel přiláká mág nějakým kouzlem, tak tank pak musí všechny creepyy získat na sebe a to vždy nemusí jít tak lehce (creepy do tanka neútočí takže není rage a taunt taky nemůžeme použít několikrát hned po sobě (cooldown 8-10s dle talentů). Proto je dobré pokud pullování (lákání) žačne tank. Na výběr mamé buď abilitu Charge, kdy tank skočí na nepřítele a získá tak i počáteční rage. Charge ale nejde použít kdykoliv, např. když je v okolí více nepřátel a použitím Charge riskujeme, že přilákáme i ty které by jsme přilákat nechtěli. Druhá možnost je použíti ranged zbraně (luk/kuše/puška) a natáhneme creepa/skupinu creepů k partě.

    A na konec bych napsal pár užitených rad

    + pokud máte rage používejte neustále abilitu Shield Block, tato abilita zvedne šanci na bloknutí soupeřova útoku o 75%
    + naučte se používat abilitu Intercept, díky ní můžete zachránít člena party pokud vám creep uteče. Přepnete do berserker stance a skočité na creepa, přepnete zpět do defensive stance a použijete třeba taunt.
    + pokud např. mág dává ovečku nepoužívejte plošné útoky, protože když ovečku zasáhnete tímto plošným útokem tak se promění z ovečky zpět do své podoby a než mág stihne dát znovu ovečku tak creep stihne zabít třeba vašeho healera...
    + nepoužívejte při tankování abilitu Rend. Tato abilita dává zanedbatelné množství zranění ale především znemožní vyřazení creepa z boje například onou ovečkou.
    + především na bossech kteří kouzlí používejte abilitu Spel Reflect, tato abilita dokáže odrazit kouzlo zpět na bosse a např. na Ilovi v Kara když každý reflekt odrazí kouzlo kolem 5k dmg ušetříte nejen práci healerům, ale zároveň i pomůžete k rychlejšímu zabití bosse.
    + než začnete pullovat další creepy tak se přesvěčte, že členové vaší party jsou připraveni k boji, není nic horšího než když tank naběhne do skupiny nepřátel a jeho healer má 5% many..

    Určitě by se toho dalo napsat ještě mnohem více, ale myslím, že tohle je to nejzákladnější co by tank měl znát...Pokud se zde najde aspoň jeden člověk, který si z tohoto článku něco odnese tak mi to stálo za to ho napsat :-) Pokud někdo najde nějaké pravopisné chyby nebo nějaké nesrovnalosti napište mi klidně PM a já se postarám o úpravu.



    [ Upravil Aemas  06-05-2009, 23:30:38 ]

    _______________________________
    Packa + steroidy a vitamíny = 38 803HP...Welcome in WOTLK


    Server first kill...17.6.2009


    deamon
    • Reply #2  |  04-05-2009, 14:28:13
      [link]
    packa velmi pekne napisane ,dik ze si urobil takyto navod. V niektorych veciach som este nemal jasno:)
    Budem sa podla toho riadit:-)

    _______________________________
    Enrage
    RoadStrny
    • Příspěvky: 2594
    • Hráč
    • OFFLINE
    • Poslat PM
    • Reply #3  |  04-05-2009, 15:16:01
      [link]
    Dobrej článek, kdybych měl hodnotit tak 10/10 :)

    _______________________________

    Beherit, Strny, Harlot, Beheryt
    naranay
    • Reply #4  |  04-05-2009, 15:24:36
      [link]
    good clanek , /applaud , ja bych neco takoveho nesplodil :) necetl sem cele , ale myslim ze by se podle toho meli ridit vsechni zacinajici tankove (aspon warriori)

    _______________________________


    Rimmer:...Jak si budeme říka?můžeme si vybrat buď:...či můj oblíbený návrh:„Komise pro Legalizaci Integrace Teroristických Organismů a jejich RehabilitacI ve Společnosti“
    má to jednu nevýhodu-zkratka je„K.L.I.T.O.R.I.S.“
    holocom
    • Příspěvky: 144
    • Permanentně BANNED
    • OFFLINE
    • Poslat PM
    • Reply #5  |  04-05-2009, 16:30:19
      [link]
    Krásne napsané Packo...ale podle me co jsem se tak koukal na armory tak neni problém v tom ze nejsou tankove ale spis se ty lidi boji ozvat...například bych uvedl Lagendse, kámoše sem změnil ja na protecta protoze tez ,,nebyli tankove'', ale kdyz mu začnou veřejne nadávat na lfg ze to neumí tak se neni cemu divit (kazdej se učí). Stačí se podívat i na statistiky kolik tu je warru...tobe jako tankovi salute!

    _______________________________
    holocom
    • Příspěvky: 144
    • Permanentně BANNED
    • OFFLINE
    • Poslat PM
    • Reply #6  |  04-05-2009, 16:37:27
      [link]
    Ale z 50procent je to jeho vina protoze jsem mu uz 100krat rikal at si přečte tuto příručku ale je to linej dislektik :) ale jsou tu i jiní kteří se toho boji...

    _______________________________
    Lavender
    • Příspěvky: 1081
    • Hráč
    • OFFLINE
    • Poslat PM
    • Reply #7  |  04-05-2009, 16:42:12
      [link]
    Základ pro tank je obraný postoj (Desense stance) v něm by tank měl strávit většinu času v instanci. Desense stance má samozřejmě své výhody.


    Dessence stance => Defensive Stance

    _______________________________
    "You are my next victim," was the last thing that he said.
    I laughed and cried: "You can't kill me, I'm already dead!"
    Aemas
    • Reply #8  |  04-05-2009, 17:14:20
      [link]
    Quote: Lavender | 04-05-2009, 16:42:12
    Základ pro tank je obraný postoj (Desense stance) v něm by tank měl strávit většinu času v instanci. Desense stance má samozřejmě své výhody.
    Dessence stance => Defensive Stance
    opraveno :-) hhh takovej překlip hned 2x za sebou...je znát, že sem to psal v hospodě při pivu :D

    [ Upravil Aemas  04-05-2009, 17:15:11 ]

    _______________________________
    Packa + steroidy a vitamíny = 38 803HP...Welcome in WOTLK


    Server first kill...17.6.2009


    Nikael
    • Reply #9  |  04-05-2009, 17:59:10
      [link]
    Mel bych takovou pripominku:
    Tohoto clanku je skoda pro forum, kde se brzy ztrati v davu jinych topicu. Napis Espemu a domluv se s nim, aby zaradil tvuj clanek do czechwow wikipedie, tam bude jiste prinosnejsi (kvalitou na to rozhodne ma).

    [ Upravil Nikael  04-05-2009, 17:59:38 ]

    _______________________________

    holocom
    • Příspěvky: 144
    • Permanentně BANNED
    • OFFLINE
    • Poslat PM
    • Reply #10  |  04-05-2009, 18:08:45
      [link]
    Taky si myslim ale WIKIPEDIE zatim neni..

    _______________________________
    RoadStrny
    • Příspěvky: 2594
    • Hráč
    • OFFLINE
    • Poslat PM
    • Reply #11  |  04-05-2009, 19:50:50
      [link]
    Ohledně wiki jsem chtěl taky napsat, ale zatím není :)

    _______________________________

    Beherit, Strny, Harlot, Beheryt
    Kon1kcz
    • Reply #12  |  04-05-2009, 19:53:58
      [link]
    Quote: Lavender | 04-05-2009, 16:42:12
    Základ pro tank je obraný postoj (Desense stance) v něm by tank měl strávit většinu času v instanci. Desense stance má samozřejmě své výhody.
    Dessence stance => Defensive Stance


    aaa zombino ty aby si do nekoho nerejpla ze?;):D no co at nadelam co nadelam tobe stejne vzdycky odpustim:DDD
    jinak clanek parada;) 5/5 akorat je to desna slohovka nedocetl jsem;)

    _______________________________

    Lavender
    • Příspěvky: 1081
    • Hráč
    • OFFLINE
    • Poslat PM
    • Reply #13  |  04-05-2009, 23:06:01
      [link]
    Nerýpu

    _______________________________
    "You are my next victim," was the last thing that he said.
    I laughed and cried: "You can't kill me, I'm already dead!"
    Acheron
    • Reply #14  |  05-05-2009, 00:19:12
      [link]
    packo klobuk dole, velmi pekne napisane ale nika ma pravdu...treba sa dohodnut s tym espem a popripade presunut na viditelnejsie miesto, nejaka podsekcia-navody alebo tak neco;-)

    ale este raz, klobuk dole je to velmi dobre napisane


    _______________________________

    Lavender
    • Příspěvky: 1081
    • Hráč
    • OFFLINE
    • Poslat PM
    • Reply #15  |  05-05-2009, 00:41:03
      [link]
    Ať to "připíchnou" jako "důležité" :)

    _______________________________
    "You are my next victim," was the last thing that he said.
    I laughed and cried: "You can't kill me, I'm already dead!"
    elisis
    • Reply #16  |  05-05-2009, 19:27:40
      [link]
    omg ty voe to je slohovka xD naštěstí mám trpělivost a tak jsem to dočetl. Hodně jsem se naučil a dozvěděl(ted neim jestli sem neřekl blobost :) ) Ale klobouk dolů a ohnout zada dávám 100/100 velice dobré a tohoto článku se budu držet pokud si někdy založím tanka :)

    Ešte by to chtělo něco takového na healovani :)




    _______________________________

    best friend

    holocom
    • Příspěvky: 144
    • Permanentně BANNED
    • OFFLINE
    • Poslat PM
    • Reply #17  |  05-05-2009, 19:47:37
      [link]
    Jj asi neco napisu pro resto druidy :) protoze hodne lidi přešla na resto ale kdyz sem se podíval na jejich talenty a dovednosti tak se mi chce brečet :(

    _______________________________
    naranay
    • Reply #18  |  05-05-2009, 19:48:02
      [link]
    ete by to chtelo navod pro tankadiny a feral tanky :)

    _______________________________


    Rimmer:...Jak si budeme říka?můžeme si vybrat buď:...či můj oblíbený návrh:„Komise pro Legalizaci Integrace Teroristických Organismů a jejich RehabilitacI ve Společnosti“
    má to jednu nevýhodu-zkratka je„K.L.I.T.O.R.I.S.“
    holocom
    • Příspěvky: 144
    • Permanentně BANNED
    • OFFLINE
    • Poslat PM
    • Reply #19  |  05-05-2009, 19:49:54
      [link]
    Pro Pala healy by to bylo ale asi k ničemu :) protoze podle mne jsou holy pala jenom ,,tankodrzci,, co spamujou jenom jeden a ten samy heal :)

    _______________________________
    holocom
    • Příspěvky: 144
    • Permanentně BANNED
    • OFFLINE
    • Poslat PM
    • Reply #20  |  05-05-2009, 19:51:43
      [link]
    Pro tankadiny uz spravil taky pěkný úvod Nereus v sekci talenty a spelly paladin!

    _______________________________
    pages: [ 1 ] 2 3 6
    Forum Nav : Jump To This Forum